Weg met stress. 6 anti stress tips.

Dit is geen leuk onderwerp. Wie heeft er nou zin in een blog over stress? Je hebt al stress genoeg, dus waarom zou je er ook nog over lezen? Nou juist daarom, omdat wij, jij en ik, niet gemaakt zijn om stress te hebben, maar om te leven vanuit (Gods) rust en vrede, vanuit (Zijn) vreugde. En omdat, stress niet het laatste woord hoeft te hebben in je leven. Daarom, weg met (die) stress!
En om maar bij het begin te beginnen, ik weet het is, stress.
In de tijd dat ik bij de overheid werkte, ben ik overspannen geraakt. Dit gebeurde niet van de een op andere dag, maar had verschillende oorzaken. Het begon met een periode waarin ik eigenlijk te weinig werk had en mij verveelde. Dit bezorgde mij onbewust spanning, ik moest wel naar kantoor, maar had er eigenlijk weinig te doen. In de loop van de tijd kreeg ik weer een project om handen, maar de organisatie hiervan liep niet lekker en met een harde deadline voor ogen ging het uiteindelijk mis met mij.
Ik kreeg last van hartkloppingen, raakte zwaar oververmoeid en moest naar huis. In eerste instantie dacht ik snel weer te gaan werken, maar langzaam kwam het besef dat er meer aan de hand was. Ik was overspannen en zat uiteindelijk ongeveer 9 maanden thuis.
Dit was voor mij uiteindelijk het begin om een aantal jaren later mijn baan op te zeggen en een andere weg in te slaan, op zoek naar werk dat wel bij mij paste.
Helaas kan ik niet zeggen dat ik daarna nooit meer last had van ongezonde stress, want zoals dat gaat; je neemt jezelf mee. Ik had dus nog een weg te gaan, met vallen en opstaan. Gelukkig is het nooit meer zo ver gekomen, maar ook tegen het einde van mijn theologiestudie liep ik met flinke stress klachten en heb daarom zelf na afronding een sabbatical ingelast.
Ik kan dus uit ervaring zeggen: stress is niet fijn. Het berooft je van je vreugde en verhindert je om tot je doel te komen. We zijn niet gemaakt om te stressen of zelfs overspannen of burn-out op de bank te liggen, maar om te leven vanuit vreugde.
Even voor de helderheid, niet alle stress is ongezond. Je hebt namelijk positieve en negatieve, ongezonde stress. Een bepaalde hoeveelheid spanning heb je nodig om goed te kunnen functioneren, om in actie te komen. Helemaal geen stress, zou dus ook niet goed voor ons zijn. Maar wanneer je zoveel stress ervaart en de spanning té lang aanhoudt, wordt de stress ongezond. Dit geeft allerlei lichamelijke en emotionele klachten, zoals hoofdpijn, maagpijn, slecht slapen, huilbuien, prikkelbaarheid. Je kunt er overspannen en burn-out van raken. Het is net als met een elastiekje dat je uitrekt en nog verder uitrekt, totdat deze knapt. De rek is er uit en je bent helemaal op.
Stress wordt veroorzaakt doordat de werkelijkheid niet overeenkomt met het ideaalbeeld in je hoofd (Carianne Ros). Er kan van alles zijn dat stress veroorzaakt; te veel of juist te weinig werkdruk, rommel in huis, een moeizame relatie, werk dat niet bij je past, je grenzen niet aangeven, een overvolle agenda, teveel tegelijk willen doen, controle willen hebben.
Maar òf iets stress veroorzaakt, hangt ervan af hoe je op een gebeurtenis reageert en dat is per persoon verschillend. Onze gedachten bepalen onze gevoelens en onze gevoelens bepalen ons gedrag. Het is dus niet de gebeurtenis zelf, maar onze gedachten over die gebeurtenis die de stress veroorzaakt. Er kunnen allerlei belemmerende overtuigingen in je hoofd zitten, die je weerhouden om die persoon te zijn die jij ten diepste bent. Overtuigingen die je klein houden, die maken dat je je aanpast, die ervoor zorgen dat je niet leeft vanuit je hart, je diepste kern.
Daarom weg met stress!
6 anti stress tips:
1. Ga bij jezelf na wat de stress veroorzaakt. Wat kun je zelf doen om je stress te verminderen? Een kleine verandering kan al effect hebben. Kun je bijvoorbeeld een activiteit schrappen uit je agenda? Of een loopbaancursus volgen?
2. Sta eens stil bij jouw gedachten, zijn ze positief en opbouwend? Hoe praat je tegen jezelf? Schrijf je negatieve gedachten op en zet er een positieve of realistische gedachte erachter. Denk ook aan het memoriseren van Bijbelteksten die je kunt gebruiken in een spannende situatie.
3. Plan voldoende rust en ontspanning in. Denk aan sporten, een boek lezen, wandelen, muziek maken, schilderen of gewoon niets doen. Ga in tegen die drang om door te gaan. God vraagt niet (nog) meer van je.
4. Stel en bewaak je grenzen. Zeker vaker NEE. Dat kan best wat ongemakkelijk voelen als je het niet gewend bent, laat je daar niet door weerhouden. Oefening baart kunst.
5. Eet gezond (denk aan voldoende groente & fruit), zorg voor een goede nachtrust en voldoende beweging. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor een goede weerstand (een open deur, maar oh zo waar).
6. En tot slot: Richt je op God en op Zijn liefde. Je hemelse Vader weet allang wat je nodig hebt. God is een God van liefde en Hij wil niets liever dan dat wij hem vertrouwen. Waar je ook doorheen gaat, Hij is erbij en Hij wil jou vullen met Zijn liefde, niet een klein beetje, maar overvloedig veel.
Welke tip helpt jou? Heb je nog een andere tip? Deel ‘m hieronder. Ik hoor het graag.
Worstel jij met stress of burn-out? Neem gerust contact op.
Lieve groet,
Reinske
Foto: Canva