“Niet geluk maakt ons dankbaar, maar dankbaarheid maakt ons gelukkig”. Deze uitspraak stond een tijdje geleden in het vrouwenmagazine van de EO: EVA (nr. 2, 2020), een themanummer over dankbaarheid. Kort daarvoor las ik een artikel over “De kracht van dankbaar leven” in het blad Liv (van zorgverzekeraar Prolife). Beide tijdschriften benadrukken het belang van dankbaar zijn, onder meer vanwege de positieve invloed van dankbaarheid op je gezondheid en je geluk. Nu gaat het niet alleen maar om je fijn voelen, door allerlei tips en trucs, want zo maken deze artikelen duidelijk, dankbaarheid is ook een Bijbels thema en dankbaar zijn heeft direct te maken met onze relatie met God.

Voor mij begon de uitdaging om mijn zegeningen te tellen jaren geleden na het lezen van het boek van Ann Voskamp, Duizendmaal dank. Dit boek wordt ook aangehaald in bovenstaand nummer van de EVA. De afgelopen jaren heb ik verschillende mooie en inspirerende boeken gelezen en dit boek van Ann Voskamp was zo’n boek dat mij enorm raakte. Dus toen ik bezig ging met mijn coachingspraktijk en nadacht over leven vanuit vreugde, moest ik onmiddellijk denken aan dit boek. Voor mij is dit namelijk niet alleen een boek over dankbaarheid, maar vooral ook over vreugde, want dankbaarheid heeft veel te maken met leven vanuit vreugde. Het gaat er niet alleen om dat je je zegeningen telt, ten diepste gaat het over het vinden van vreugde, over leven vanuit vreugde, over vreugde vinden in het leven van alledag.

Dat ik toevallig kortgeleden bovenstaande artikelen tegenkwam was voor mij een bevestiging om hier een blog aan te wijden.


In haar verlangen naar het volle leven, om voluit te leven stuit Ann Voskamp in de Bijbel op het woord dankzegging, eucharisteo. In dit woord zitten de woorden charis, genade en chara, vreugde.

..het doel van het volle leven – vreugde.

Diepe chara – vreugde is enkel te vinden aan de tafel van de eucharisteo – de tafel der dankzegging.

We kunnen het volle leven alleen maar bereiken als ons geloof dank zegt.

Dankzegging is een uiting van ons Ja op zijn genade. Dankzegging is onlosmakelijk verbonden aan ware verlossing; dankbaarheid is onmisbaar in een waarlijk geheeld, genezen, vervuld leven.


Ann Voskamp daagt zichzelf uit om haar zegeningen (Gods geschenken, zoals ze zegt) te tellen, tot minstens duizend aan toe. Het wordt een voor haar levensveranderend proces.

Vreugde is de werkelijkste werkelijkheid, het volste leven, en vreugde wordt altijd gegeven, nooit gegrepen. God geeft geschenken en ik geef dank en ik pak het gegeven geschenk uit: vreugde.


Dankbaar leven is leven vanuit vreugde, is voluit leven. En dat heeft te maken, volgens Ann Voskamp met ons perspectief, met ons kijken. Hoe kijken wij? We kunnen zo gewend zijn aan alles wat we hebben, aan alles wat er is, dat we het niet meer zien, het goede niet meer zien. Dat vraagt om stil te staan, om tijd en aandacht te nemen, om even helemaal hier te zijn.

Ons kijken bepaalt onze vreugde.

Het gaat erom Gods aanwezigheid te zien in het moment. Hij is er altijd en Hij biedt ons altijd zijn genade, zijn vreugde aan. Alleen dat kost oefening, het gaat niet vanzelf.

Dit boek heeft gemaakt dat ik mij veel bewuster ben geworden van alle zegeningen die ik elke dag ontvang. Het heeft gemaakt dat ik anders ben gaan kijken en dus ook anders ben gaan leven.


Dankbaar leven is leven vanuit vreugde.  Ik realiseerde mij dat ik eigenlijk een levensgenieter ben. Ik had alleen helemaal een verkeerd beeld bij dat woord, namelijk van iemand die geen verantwoordelijkheid neemt, die er op los leeft. Maar ik realiseerde mij hoeveel ik geniet, juist van de kleine dingen: de vogels in onze tuin, een regenboog, bloemen in de vensterbank, knuffels van mijn kinderen, een omhelzing van mijn man en niet te vergeten een heerlijke kop koffie (met zo’n lekkere dikke melkschuimlaag, hmm). En zo kan ik nog veel meer dingen bedenken. Het zijn vaak van die dingen waar je misschien aan voorbij leeft, die er gewoon zijn, maar juist daarom zo heerlijk om van te genieten.


Herken je dat? Hoe kijk jij?


Dankbaar leren kijken naar de goede dingen die er elke dag weer zijn, helpt je ook groeien in vertrouwen. Wanneer je bewust stilstaat bij Gods goede zorg voor jou leer je Hem beter kennen en groeit je vertrouwen dat Hij er altijd voor je, ook wanneer je Hem niet ziet of ervaart. En dat vertrouwen geeft rust. Dat dat zeker niet eenvoudig is, weet ook Ann Voskamp. Zelf moest ze ook een proces door, echt leren om God te vertrouwen en dat leerde ze door dank te zeggen, in alles.

Ik ervaar misschien niet altijd vreugde, maar God vraagt van mij dat ik dank zeg in alles, omdat Hij weet dat vreugde voelen begint met de daad van dankzegging.

…vreugde komt vanuit Gods eigen aanwezigheid. Vreugde is God en God is vreugde en vreugde ontkent onze andere emoties niet – vreugde gaat al die andere emoties te boven.

En dat vraagt ook om nederigheid, om overgave. Ann Voskamp ervoer dat ook. Naarmate ze meer in staat was God te vertrouwen, los te laten en zichzelf over te geven, ervoer ze meer van Gods genade en vreugde. Nou weet ik van mijzelf ook dat je zorgen en je angst loslaten, steeds weer opnieuw de keuze vraagt om echt alles in Gods handen te leggen en vooral daar te laten. En dat is inderdaad een proces dat moeite kost, want voordat ik het weet, vergeet ik Gods geschenken weer.

Maar het mooie is, vanuit de zegeningen die we zelf ontvangen, kunnen wij weer uitdelen naar anderen en zelf een zegen zijn.

…want een geschenk houdt nooit op een geschenk te zijn – altijd bedoeld om door te geven.


En wanneer wij geven, geeft God weer aan ons: vreugde in Hem. Dankbaarheid brengt je (daarmee) tenslotte dicht aan Gods Vaderhart.

Met elk genadegeschenk zingt Hij: Jij bent kostbaar in mijn ogen, waardevol, en ik houd veel van je (Jes. 43:4).

Ann Voskamp beschrijft dit alles heel mooi en diepgaand in haar boek. Een echte aanrader om te lezen.


Tel jij je zegeningen al?


Zeker in deze tijd van ‘quarantaine’ (maar het geldt natuurlijk altijd) wil ik jou aansporen en uitdagen om, als je je er nog niet bewust van was, te beginnen met het oefenen van dankbaarheid.

Een tip is om elke avond voor je gaat slapen, je dankpunten op te schrijven. Schrijf 3 dingen op (meer mag natuurlijk ook) waar je dankbaar voor bent. Wat was goed, waar ben je blij om, wat gaf je vreugde? Je kunt hier een apart boekje voor gebruiken, zodat je je lijst met zegeningen kan zien groeien. En op momenten dat het niet zo lekker gaat, als God ver weg voelt kun je je lijst erbij pakken en teruglezen.


Waar ben jij dankbaar voor?  En wat belemmert jou om dankbaar te zijn?  

Waar geniet jij van? Hoe staat het met jouw vreugde?


Als je het gevoel hebt dat je hierin wel wat hulp kan gebruiken, een duwtje in je rug, bemoediging of steun; ik loop graag een eindje met je op. Samen kunnen we ontdekken wat jij nodig hebt om voluit te leven, om te leven vanuit vreugde. Kijk hier als je meer wilt weten over mijn werkwijze of stuur me een bericht.

Lieve groet,

Reinske