rugzak met zorgen

Maak jij je veel zorgen? Zorgen zijn akelige dingen, ze geven je onrust, buikpijn, hoofdpijn, stress en noem maar op. Ze kunnen je helemaal in beslag nemen, een constante zeur van gedachten in je hoofd. Hoe je het ook probeert, het piekeren wil maar niet stoppen. Herken je dat? Je kunt er letterlijk en figuurlijk moe van worden.


Als ik jou zou vragen of je weleens met een rugzak op in bed gelegen hebt, dan zeg je vast “Reinske, wat een stomme vraag, natuurlijk niet”. Nou ja, zo natuurlijk is dat kennelijk niet. Ik las namelijk de volgende uitspraak: Zorgen zijn als een rugzak. Die doe je toch ook af als je naar bed gaat? Maar in tegenstelling tot een rugzak, nemen we onze zorgen toch wel vaak mee naar bed. En ligt dat lekker? Nou nee, zorgen maken, piekeren, tobben, het zijn slaaprovers. Maar eerlijk gezegd, je rugzak afzetten helpt niet als je hem de volgende ochtend gewoon weer opzet….


Hoe komt dat toch dat we ons zoveel zorgen maken? En waarom laten we ze niet gewoon los?


Wanneer je de Bijbel een beetje kent, weet je misschien wel hoe vaak daarin wordt gesproken over zorgen. En dan vooral als iets dat we niet moeten doen. Als iets vaak in de Bijbel voorkomt, moet het wel belangrijk zijn. God weet heel goed hoe wij mensen in elkaar zitten en dat wij altijd weer de neiging hebben om ons zorgen te maken.  


Het is ook niet de vraag of er zorgen zullen zijn, maar hoe we ermee omgaan. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik had bijvoorbeeld de volgende beperkende overtuiging: “Iemand die zich geen zorgen maakt is onverantwoordelijk”. Op de een of andere manier had ik zorgen maken gekoppeld aan verantwoordelijkheid nemen. Dus als ik besluit om mij ergens geen zorgen over te maken, ben ik onverschillig of lui of ? En als ik wel blijf nadenken, piekeren, beredeneren dan doe ik er tenminste wat aan! Huh? Herken je dit?


Mocht je nog niet overtuigd zijn: Zorgen maken is helemaal niet goed voor je en heeft bovendien geen enkele nut, noppes, nada, niks. Jezus zei het lang geleden al: “Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin, je blijft er geen dag langer door leven”  (BGT, Mat. 6:27).  In tegendeel, het kost alleen maar tijd en energie. Natuurlijk moeten we onze verantwoordelijkheid nemen om iets aan onze problemen te doen, maar dat is niet hetzelfde als je zorgen maken.


Besef dat er altijd pijlen van bezorgdheid op ons af blijven komen, want de duivel wil niets liever dan dat wij ons druk maken. Hij weet dat als wij ons zorgen maken, we op ons zelf gericht zijn en niet gericht op Gods koninkrijk en dus geen zout en licht. Kijk maar wat Jezus zegt in de gelijkenis van de zaaier: “Het zaad dat tussen de distels is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen, maar bij wie de zorg om het dagelijkse bestaan en de verleiding van de rijkdom het woord verstikken, zodat het zonder vrucht blijft” (Mat. 13:22). Zorgen houden ons weg bij God, bij zijn plan voor ons. Daarom is zorgen maken zonde.


Niet voor niets zegt Jezus dat we ons eerst op God moeten richten. Hij weet allang wat we nodig hebben. “Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden” (Mat. 6:33).


Joyce Meyer schrijft: “Als we ons zorgen maken, zeggen we in feite: “Als ik mijn uiterste best doe, kan ik wel een oplossing voor mijn probleem verzinnen”, en dat is het tegenovergestelde van op God vertrouwen.” Je zorgen maken is eigenlijk zelf de controle willen vasthouden in plaats van je aan God overgeven en aan zijn liefdevolle zorg. We vinden het namelijk heel moeilijk om echt op God te vertrouwen, we zorgen liever voor onszelf. En zelfs als het ons lukt om onze zorgen aan God te geven, dan is het vaak maar tijdelijk. Zodra er iets gebeurd, zetten we onze ‘rugzak’ gewoon weer op.


Corrie ten Boom geeft hiervan een mooi voorbeeld. Ze vertelt hoe ze in Tokio was en aan de mensen vroeg of ze het gevoel kenden dat hun hart net een koffer is met een zware inhoud. Daarna begon ze haar zware koffer vol spullen op tafel uit te pakken, terwijl ze ze als zorgen een voor een aan God gaf. De mensen begrepen haar onmiddellijk. Na de bijeenkomst pakte ze haar koffer snel weer in en vertrok. Jaren later ontmoet ze op een congres een Japanse evangelist die destijds bij die bijeenkomst was. Hij vertelt haar dat hij zich haar zorgenkoffer herinnert. Corrie ten Boom is blij dat de man zich herinnert wat zij heeft gezegd. Maar hij zegt dat zich helemaal niet te herinneren, maar wel wat zij had gedaan, namelijk na afloop haar zorgenkoffer weer inpakken! Op dat moment realiseert Corrie zich hoe eenvoudig het is om eerst je zorgen aan God te geven, maar vervolgens gedurende de dag ze weer op te pakken en terug in je koffer te stoppen. Ze concludeert: “Uiteindelijk ben je nog vermoeider dan daarvoor“.


Daarom rugzak of koffer, geef je zorgen aan God en laat ze daar.  


Op God vertrouwen is een proces. Vraag de heilige Geest je te helpen, je zorgen echt bij God te laten. “Vertrouw op hem als het leven zwaar is, want hij zal voor je zorgen” (BGT, 1 Petr. 5:7). Mochten de zorgen weer eens toeslaan, probeer dan de volgende tips. Oefening baart kunst.


Tips tegen bezorgdheid:

  1. Doe wat je kunt en accepteer wat je niet kunt

Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor wat jij kunt oplossen (al dan niet met hulp), maar niet meer (en ook niet minder) dan dat. De rest is aan God. Eng? Lastig? Misschien zelfs irritant? Je controle loslaten over iets wat je niet kunt oplossen is spannend, maar besef dat je zorgen blijven maken echt helemaal niets oplost.

  1. Leef een dag tegelijk

Neem Jezus advies ter harte: “Maak je geen zorgen over morgen. Bewaar die zorgen maar voor morgen. Je hebt het al moeilijk genoeg met vandaag” (BGT, Mat. 6:34).  In deze 24/7 maatschappij willen we alles meteen hebben opgelost en als we dan moeten wachten, worden we ongeduldig en komen de zorgen. Herkenbaar? Helaas hebben sommige dingen tijd nodig. Wachten maakt dat je kan gaan twijfelen over Gods zorg. Zorgt God wel echt voor mij? Houd hij wel echt van mij? Daarom oefen jezelf in geduld. Als God vandaag voor jou gezorgd heeft, zal hij dat toch morgen ook doen? Als hij in het verleden jou heeft geholpen, zal hij dat zeker in de toekomst ook doen. Dat wil niet zeggen, dat alles precies zo gaat zoals jij het wil, wel dat God erbij is en je niet in de steek laat.

  1. Tel je zegeningen

Dankbaarheid helpt je de goede dingen te zien die er wel zijn. Door je zegeningen op te schrijven, groei je in vertrouwen. Je herinnert jezelf aan Gods zorg voor jou. Lees anders nog even mijn vorige blog.

  1. Bid

Corrie ten Boom noemt bidden “het sterkste antwoord op bezorgdheid”. En Joyce Meyer noemt het “de blauwdruk voor een succesvol leven”. Vertel God wat je bezighoudt, waarover je piekert en je zorgen maakt. “Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren” (Fil. 4:4-7). Wees concreet in je gebed. En vraag niet alleen, maar luister ook naar wat God jou te zeggen heeft.

  1. Oefen jezelf in overgave

Vul je gedachten met goede gedachten, zoals deze van Joyce Meyer: “Ik vertrouw volledig op God en hoef nergens bezorgd over te zijn!”.  Overdenk Gods Woord. Bedenk dat je een keuze heb; ga ik door met zorgen maken of kies ik ervoor om op God te vertrouwen. Leg dagelijks je leven in Gods hand. Wanneer de zorgen komen, geef ze aan God, aanbid hem, spreek positieve woorden uit. Oefen, oefen, oefen.


Waar maak jij je zorgen over? Wat doet dat met je? Hoe kun jij je zorgen echt aan God overgeven?


Stuur me gerust een bericht.

Lieve groet,

Reinske


Boekentips:

Corrie ten Boom: Vertrouw op God. Gideon, Hoornaar, Nederland, 16e druk 2016

Joyce Meyer: Kracht in je denken, 12 Power Thoughts voor de Strijd in je Denken. Dunamis Media bv., 2011

Foto: Stephan Vance (Unsplash)