Leef jij vanuit vreugde? Elke dag? Kan dat wel en wat is dat eigenlijk, leven vanuit vreugde?

Misschien is dat in deze tijd een extra indringende vraag. We hebben allemaal te maken met de maatregelen rond het coronavirus. Misschien ken je iemand die ziek is of misschien heb je zelf wel klachten.

Vreugde. Misschien niet een woord dat momenteel in je gedachten is omdat je met zoveel te maken hebt, dat je al ‘blij’ bent als je het allemaal een beetje redt. Het zijn onzekere tijden en we weten niet hoe lang alles gaat duren. Zelf heb ik, net zoals zovelen, mijn kinderen nu ook thuis. En tussen het thuisonderwijs door ben ik bezig met het opstarten van mijn coachingspraktijk. Het voelt daarom bijna vrijpostig om het over ‘leven vanuit vreugde’ te hebben en mijn coachingspraktijk CHARA (is blijdschap, vreugde) te noemen.

Toch durf ik mijn coachingspraktijk ‘Vreugde’ te noemen, omdat ik geloof dat we daarvoor gemaakt zijn; om te leven vanuit vreugde, blijdschap. Hoewel ik deze naam al lang geleden bedacht had voordat er sprake was van een coronacrisis, was vreugde voor mij ook lang een ‘onbekend’ woord.

Als kind was ik serieus, wat stil en verlegen en op school hoorde ik er niet bij. Ik was een dromer en zat veel in mijn hoofd. Dan verzon ik verhalen en was even ‘weg’. Toen ik opgroeide vond ik het leven soms best wel zwaar en ingewikkeld. Ik ‘moest’ veel. Ook was ik veel op zoek naar wie ben ik, wat wil ik en wat wil God van mij?  

Natuurlijk had ik ook momenten van vreugde, blijdschap waarin ik genoot, maar die momenten gingen weer voorbij. Als tegendruk tegen al teveel serieusheid hield ik van gek doen, zingen, dansen, toneel, dat waren echte uitlaadkleppen voor mij.

In mijn zoektocht door de jaren heen waren er echter mensen, boeken die ik las, conferenties die ik bezocht, kansen die ik kreeg, die mij hielpen stappen te zetten en uiteindelijk nieuwe wegen in te slaan. Makkelijk? Nee, zeker niet. Ik had moed nodig om uit mijn schulp te kruipen en mijn angsten (steeds opnieuw) los te laten.

Er waren (en zijn) Bijbelteksten die met mij ‘meereisden’, die mij hoop gaven, mij bemoedigden, die mij deden verlangen naar meer. Ik ontdekte dat er in de Bijbel veel gesproken wordt over vreugde. Ik denk dat ik er lang over heen gelezen heb. God is een God van vreugde. Hij vindt vreugde in zijn schepping; in de natuur en in mensen, in ons, in jou en mij. En Hij wil ons ook zijn vreugde geven. Dan kunnen we echt leven, in balans met God, onszelf en anderen. Ik ging steeds meer beseffen; ik kan, ja ik mág leven vanuit vreugde.

Vreugde. Wat een prachtig woord. Leven vanuit vreugde is echt leven. En dat is ook mijn verlangen voor jou; dat jij mag ontdekken wie je echt bent en wat bij je past, zodat ook jij vreugdevol in het leven kan staan. En ja ik besef dat we in vreemde tijden leven. Toch geloof ik dat het kan, ook nu.

Daarom durf ik jou deze vraag te stellen: Leef jij vanuit vreugde?

Wat is jouw verhaal?  Welke hindernissen heb jij al moeten nemen in je leven en waar loop je nog tegenaan? Wat heb jij nodig om (meer) te kunnen leven vanuit vreugde?

Kijk rustig rond op mijn site en stuur me een bericht als je denkt dat ik iets voor je kan betekenen. Wie weet mag ik een eindje met je oplopen? Ik ontmoet je graag. Dat kan in deze tijd ook via internet of telefoon.

Lieve groet, Reinske