Ben jij hoogsensitief?

Herken jij dit?

  • Ben jij snel overprikkeld door bijvoorbeeld fel licht, sterke geuren, harde geluiden of labels in je kleding?
  • Voel jij emoties van anderen aan?
  • Kun je intens genieten van kunst, muziek of de natuur?
  • Werd je als kind verlegen of gevoelig genoemd?

 

Misschien ben je hoogsensitief, ook wel hooggevoelig genoemd. Ongeveer 20% van de mensen is gevoeliger dan de overige 80% van de bevolking. Dat is ongeveer 1 op de 5 mensen. Zij worden hoogsensitieve personen, afgekort hsp genoemd.

Hoogsensitieve mensen reageren gevoeliger op prikkels als licht, geluid of sfeer dan de rest van de bevolking. Ze leven intenser, alsof ze met een andere filter naar de wereld kijken. Veel hsp-ers ervaren een gevoel van anders zijn en voelen zich daardoor regelmatig onbegrepen of niet gezien of gehoord. Hoogsensitiveit brengt namelijk naast mooie kwaliteiten ook valkuilen met zich mee. Het helpt om te weten hoe jij bedraad bent en wat jij nodig hebt om die vrouw te worden zoals jij bent bedoeld.

Vraag jij je af of je hoogsensitief bent? Of weet je het al langer maar ervaar je vooral de nadelen? In beide situaties kun je bij mij terecht. Als je nog niet eerder een hsp vragenlijst hebt ingevuld, doen we samen. Een vragenlijst helpt om een eerste indicatie te krijgen in hoeverre jij waarschijnlijk hoogsensitief bent.

Iedere hsp-er is anders en niet iedereen reageert op dezelfde prikkels. Misschien ben jij vooral gevoelig voor geluid of komen woorden extra hard bij jou binnen. Je kunt bij mij de TotalBalance hsp test doen om te ontdekken op welke gebieden jouw sensitiviteit het meest tot uiting komt ofwel op welke prikkels jij vooral reageert. Dit is een uitgebreide hoogsensitiviteitstest, waarin wel 9 gebieden worden onderscheiden waarin hoogsensitiviteit tot uiting kan komen.

Prikkels vermijden of prikkels verdragen? Of juist positieve prikkels opzoeken? Vaak werkt een combinatie het beste en is het zoeken naar de juiste balans. Ik help je daar graag bij. Neem contact op voor de mogelijkheden.