Hoogsensitiviteit

Herken jij dit?

Ben jij snel overprikkeld door bijvoorbeeld fel licht, sterke geuren, harde geluiden of labels in je kleding?

Voel jij emoties van anderen aan?

Kun je intens genieten van kunst, muziek of de natuur?

Werd je als kind verlegen of gevoelig genoemd?

 

Misschien ben je hoogsensitief, ook wel hooggevoelig genoemd. Ongeveer 20% van de mensen is gevoeliger dan de overige 80% van de bevolking. Dat is ongeveer 1 op de 5 mensen. Zij worden hoogsensitieve personen, afgekort hsp genoemd.

Hoogsensitieve mensen reageren gevoeliger op prikkels als licht, geluid of sfeer dan de rest van de bevolking. Ze leven intenser, alsof ze met een andere filter naar de wereld kijken. Veel hsp-ers ervaren een gevoel van anders zijn en voelen zich daardoor regelmatig onbegrepen of niet gezien of gehoord. Hoogsensitiveit brengt namelijk naast mooie kwaliteiten ook valkuilen met zich mee. Het helpt om te weten hoe jij bedraad bent en wat jij nodig hebt om die vrouw te worden zoals jij bent bedoeld.

Vraag jij je af of je misschien hoogsensitief bent? Of weet je het al langer maar ervaar je vooral de nadelen? In beide situaties kun je bij mij terecht. Als je nog niet eerder een hsp vragenlijst hebt ingevuld, kunnen we dat samen doen. Een vragenlijst helpt om een eerste indicatie te krijgen in hoeverre jij waarschijnlijk hoogsensitief bent.

Iedere hsp-er is anders en niet iedereen reageert op dezelfde prikkels. Misschien ben jij vooral gevoelig voor geluid of komen woorden extra hard bij jou binnen. Je kunt bij mij de TotalBalance hsp test doen om te ontdekken op welke gebieden jouw sensitiviteit het meest tot uiting komt ofwel op welke prikkels jij vooral reageert. Dit is een uitgebreide hoogsensitiviteitstest, waarin wel 9 gebieden worden onderscheiden waarin hoogsensitiviteit tot uiting kan komen.

Prikkels vermijden of prikkels verdragen? Of juist positieve prikkels opzoeken? Vaak werkt een combinatie het beste en is het zoeken naar de juiste balans. Ik help je daar graag bij. Neem contact op voor de mogelijkheden of vraag een kennismakingsgesprek aan.

Stress

Heb je regelmatig last van stress of loop je voor het gevoel tegen een burn-out aan?

Een vervelende situatie.

Misschien vraag je je af hoe het bij jou zit en waar je je bevindt in dit proces. Om te beginnen, niet iedere vorm van stress is ongezond. Iedereen heeft namelijk een bepaalde mate van gezonde spanning nodig, omdat je van daaruit actie onderneemt.

Maar als de spanning te lang aanhoudt, kan deze overgaan in ongezonde stress. Je lichaam komt dan niet meer tot rust. Het ontstaan van negatieve stress komt meestal doordat de werkelijkheid niet overeenkomt met de beelden in je hoofd. Er zijn legio stressoren of factoren die stress kunnen veroorzaken, maar iedereen reageert anders op de dingen.

Ongezonde stress kun je herkennen aan bijvoorbeeld:

hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen, angstgevoelens, spanning, slecht slapen, boosheid, rusteloosheid, prikkelbaarheid, piekeren, huilbuien, nagelbijten en/of uitstelgedrag. Herken jij hier iets van bij jezelf?

Om je stressgevoelens te verminderen is het belangrijk om te weten wanneer en waardoor bij jou de stressreacties ontstaan. Heb je bijvoorbeeld moeite met je grenzen aangeven, leg je de lat te hoog, wil je controle houden of teveel tegelijk doen? Zit je niet lekker in je werk?

Ik help je graag om hier zicht op te krijgen. Door middel van een uitgebreide stresstest onderzoeken we waar bij jou de stress vandaan komt. Samen gaan we aan de slag om de stress te verminderen en een burn-out te voorkomen.

Om diepgaand met je stressgevoelens aan de slag te gaan, raad ik je aan om een coachtraject te volgen. Op deze manier pak je je problemen aan bij de bron, ontdek je hoe jij geworteld bent en krijg je diepgaand zelfinzicht om vanuit vertrouwen betere keuzes te kunnen maken voor de toekomst.

Een leven vanuit vreugde en voldoening. Echt leven. Neem voor meer informatie contact op of vraag een kennismakingsgesprek aan.